Δάρνακες: «Libra, το προξενιό της Αντιγόνης»

Τεταρτη, 11 Αυγουστου 2010 12:35 elliniki-skini
Εκτύπωση PDF

DarnakesCoverΔεύτερο άλμπουμ για το Balkan gypsy post –όπως αυτοχαρακτηρίζεται- σχήμα από τη Θεσσαλονίκη. Μετά από πέντε χρόνια δισκογραφικής απουσίας (το 2005 είχαν κυκλοφορήσει το "Virgo" από την Ano Kato Reocords) οι βορειοελλαδίτες «Δάρνακες» κυκλοφόρησαν πριν λίγες ημέρες το νέο τους άλμπουμ με τίτλο «Libra, το προξενιό της Αντιγόνης» από τη δισκογραφική εταιρεία Παρουσία.

Η δωδεκαμελής μπάντα, η οποία έχει πάρει το περίεργο όνομά της από μια «φυλή» των Σερρών που φημίζονταν για τις ικανότητές της στο τραγούδι και το χορό, βρίσκει την ισορροπία «ανάμεσα στον εξωστρεφή και φρενιτιώδη ενθουσιασμό ska συγκροτημάτων και στην σκοτεινή διάθεση decadence ποιητών, ενώ πέρα από αυτή την προσπάθεια ισορροπίας βρίσκεται μία μουσική που ποτέ δεν ξεχνά την καταγωγή της», όπως γράφει το συνοδευτικό σημείωμα του cd που μας εστάλη.

Η αλήθεια είναι ότι εάν η μουσική κατηγορία που το elliniki-skini.gr «βάφτισε» ως tradition in transition μετονομαζόταν σε... Δάρνακες, θα ήταν ένα και το αυτό. Χάλκινα, λαούτα και «βαριές» ηλεκτρικές κιθάρες αναμιγνύονται με ποιήματα του Καρυωτάκη και του Πολέμη, αλλά και με ισπανόφωνους στίχους. Βαλκανικοί ρυθμοί και... post cabaret, όπως λένε οι ίδιοι.

Τέλος, να σημειώσουμε κάτι πολύ ενδιαφέρον που προκύπτει από το booklet του cd: σε αυτό δεν αναγράφεται τι όργανο παίζει κάθε μέλος του σχήματος. Και όπως λένε, στον επόμενο δίσκο δεν θα αναγράφονται ούτε τα ονόματά τους, με το σκεπτικό ότι η «ιδέα» Δάρνακες υπερισχύει έναντι των ανθρώπων που την απαρτίζουν.

Please wait while JT SlideShow is loading images...

kyttaro_logo_black_2

gravest_hits3